Follow:

Een taalreis: reizen èn leren

Taalreis

Hallo allemaal, daar ben ik weer. Voor degenen die mijn vorige blog gemist hebben, mijn lieve vriendin Sarah heeft me gevraagd af en toe iets te schrijven voor ohsobeautiful. Dit keer zal ik schrijven over reizen en dan specifiek over taalreizen, inclusief tips.

Taalreis
Ik zal eerlijk zijn. Reizen begon voor mij als een uitvlucht. Een aantal jaar geleden, na een niet zo’n geweldige periode, bedacht ik me dat reizen de oplossing zou zijn. Ik zou er even lekker tussenuit kunnen gaan en een soort van nieuw begin kunnen maken. Met welke beweegredenen het begon maakt nu niet meer uit. Het is een soort verslaving geworden. Ik snak naar meer. Er valt zoveel te zien en als ik erover nadenk heb ik nog maar zo weinig gezien. Marco Polo, Christopher Columbus. De mensheid heeft altijd al de behoefte gehad aan reizen en aan het doen van ontdekkingen. Wat mij betreft telt elke reis, al is het een citytrip of korte vakantie. Je hebt immers nieuwe dingen gezien en meegemaakt en dat is waar het voor mij om draait. Nieuwe dingen leren en nieuwe herinneringen maken.

De plannen voor een eerste, langere reis begonnen al in het voorjaar van 2012. Ik was bijna klaar met mijn studie HBO-Rechten en ik wist dat ik niet verder wilde studeren. Ook wist ik dat ik niet gelijk wilde gaan werken. Ik wilde graag iets totaal anders gaan doen. Iets spontaans. Een taalreis! Ik ging op onderzoek uit op internet en kwam al gauw veel organisaties tegen die taalreizen organiseren. Oneindige vergelijkingen en kostenberekeningen volgden. Uiteindelijk viel de keuze op Florence. Een prachtige stad in het mooie Toscane, niet te groot en niet te klein. Kortom: perfect!

Taalreis

Een jaar later, in het voorjaar van 2013, was het dan zover. Ik vertrok naar Florence. Het begon als een spontaan idee, maar inmiddels was ik goed voorbereid. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk. Door mijn geboekte transfer werd ik opgehaald van het vliegveld en ik herinner me nog precies het moment dat we de stad inreden. In de verte zag ik de Ponte Vecchio en de zon schitterde zo mooi op het water van de rivier de Arno. Ik voelde me direct zielsgelukkig. De sfeer van die stad is fantastisch en er is zoveel te zien en te doen. Kunst, oudheid, natuur, overheerlijk eten. Sarah is me destijds een weekend op komen zoeken en ik weet zeker dat ze dat kan beamen.

Nog voordat de reis ten einde kwam, wist ik al dat ik nog een keer iets soortgelijks wilde gaan doen. Zo volgde taalreis nummer twee in het voorjaar van 2014. Dit keer besloot ik niet voor een langere periode op één locatie te blijven, maar verdeelde ik mijn tijd. Eerst twee weken in Florence voor old times sake, daarna één maand in Salerno (vlakbij Napels en de Amalfi kust) en vervolgens één maand in Taormina (Sicilië). Hierdoor kon ik verschillende taalscholen met elkaar vergelijken en verschillende waanzinnige gebieden ontdekken.

Taalreis

Voor mij was de beste en mooiste ervaring naast het leren van een nieuwe taal het ontmoeten van zoveel leuke mensen. Jong en oud, man en vrouw, mensen van verschillende nationaliteiten, mensen met verschillende doeleinden in het leven. Zoveel verschillen, maar toch saamhorigheid. Met zijn allen gingen we regelmatig lunchen of dineren en iedereen kletste honderduit. De mensen stonden ervoor open elkaar te leren kennen en elkaar in hun waarde te laten. Zo verfrissend! En waarom Italië? Koffie, ijs, prachtige natuur, geschiedenis, kunst, de taal, het klimaat. Need I say more? Ik kijk nog altijd graag terug op mijn belevenissen in Italië en heb er leuke contacten aan over gehouden. Spijt van zo’n goede ervaring zal ik in ieder geval nooit krijgen!

Lijkt het jou ook leuk om op taalreis te gaan? Tricolore is gespecialiseerd in taalreizen naar Italië, Frankrijk en Spanje en wat mij betreft een echte aanrader. Wanneer je op taalreis gaat, zou ik adviseren om, indien mogelijk, gelijk de school, het onderdak en een transfer te boeken. Zo hoef je zelf vlak van tevoren of ter plekke niets te regelen. Naast taallessen kun je bijvoorbeeld vaak ook kooklessen of sportactiviteiten volgen. Maakt het allemaal natuurlijk net even wat duurder, maar vooral doen als je er zin in hebt! Wanneer je de taal nog sneller wilt leren en meer wilt zien van de cultuur is een verblijf bij een gastgezin de beste optie. Als je meer zin hebt in gezelligheid met leeftijdsgenoten en soms even niet bezig wilt zijn met de taal, kun je beter voor een gedeeld appartement kiezen.

Hoeveel van jullie willen eigenlijk ook wel eens ‘iets anders’ doen? Of heb je zelf al een (soortgelijke) reis gemaakt? Deel je ervaringen!

Liefs, Letitia

Share
Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply Desiree

  Wat een ontzettend leuk artikel zeg! Enorm gaaf dat je deze stappen hebt genomen. Mij lijkt het persoonlijk geweldig om een soort gelijk iets te doen. Om in ieder geval een tijd iets totaal anders te doen. Rondreizen, in het buitenland wonen of juist een taalcursus. Want wat lijkt het mij bijzonder als ik een aantal talen beter leer te beheersen. Helaas moet ik nog 2 jaar studeren en heb ik nu al een eigen onderneming waar ik niet zo een paar jaar bij weg kan…aan de andere kant, waar een wil is, is een weg.

  9 augustus 2015 at 08:44
  • Reply Letitia

   Dank je wel voor het compliment! Het is ook een mega bijzondere ervaring, het mooiste wat ik tot nu toe meegemaakt heb. Je leert een hoop omdat je soms toch wel op jezelf aangewezen bent, of op mensen die je daar leert kennen. Je leert een andere cultuur kennen. Heel interessant! In jouw geval snap ik dat je met een eigen onderneming niet zo gauw lang weggaat. Misschien lukt het je toch na je studie en dan ga je bijvoorbeeld iets minder lang. Wie weet! 🙂

   10 augustus 2015 at 19:12
 • Reply Paula

  Wat een tof gastartikel. Heel fijn geschreven ook! 😉 Het klinkt echt heel awesome allemaal. Naar Italie, Florence zou ik ook wel willen. Taallessen lijken me handig maar kooklessen ook. Ik wist niet eens dat dat ook kon!

  9 augustus 2015 at 09:52
  • Reply Letitia

   Hartstikke bedankt voor het compliment en voor het reageren! Ik kan Florence ook echt aanbevelen. Groot genoeg om je een tijdje te vermaken, maar niet te groot en massaal. Soms moet je even zoeken via verschillende organisaties, maar meestal kun je er nog van alles bij doen behalve de taallessen. Heel leuk!

   10 augustus 2015 at 19:14
 • Reply Sandra

  Super gaaf om je ervaringen te lezen! Het klinkt echt heel tof. Dit wil ik ook ooit misschien nog wel een keer gaan doen. 😀

  9 augustus 2015 at 21:27
  • Reply Letitia

   Ik kan alleen maar zeggen: vooral doen! Reizen is sowieso al hartstikke leuk en interessant en het fijne aan een taalreis is dat je ook nog een taal vrij snel leert en dat je gauw mensen leert kennen. Mocht je het ooit gaan doen alvast veel plezier 😀

   10 augustus 2015 at 19:16

  Leave a Reply