Follow:

Vegan favourite: curry’s

Curry’s behoren tot mijn favoriete veganistische gerechten. Ze zijn ontzettend lekker, er zijn vele verschillende variaties mogelijk, je kunt er restjes groente in kwijt en ze zijn gezond. Misschien nog wel het belangrijkste: ze zijn ook nog eens ontzettend makkelijk om zelf te maken. Vandaag deel ik met jullie een basisrecept zodat je straks heel makkelijk zelf aan de slag kan gaan. 

Zoals ik al zei kun je heel gemakkelijk restjes groente kwijt in een curry. Bovenstaande curry had Marco gemaakt toen we eigenlijk dachten dat we niet zoveel lekkers meer in huis hadden. We hadden een paar boontjes over, één winterpeen en nog wat aardappelen. Ineens bedachten we dat je daar perfect een curry van kunt maken! Andere groenten die wij vaak gebruiken zijn paprika’s, tomaat en af en toe bloemkool of broccoli. Ook kun je bijvoorbeeld een beetje linzen door de curry doen. Wat wij verder vrijwel altijd gebruiken?

  • Knoflook
  • Ui
  • Kruiden (zoals koenjit, djahé, djintan, ketoembar, laos)
  • Kokosmelk
  • Lombok (rode peper)

Allereerst snij je de knoflook, ui, rode peper en groenten. Vervolgens doe je een beetje olie in de pan en daarin bak je eerst de knoflook en ui totdat deze laatste glazig is. Daarna voeg je de kruiden toe. Wij gebruiken vrijwel altijd koenjit (of kurkuma), djahé en djintan. Ook gebruiken we wel eens verse laos of gember of djeroek poeroet blaadjes, maar ik kan me voorstellen dat de meeste van mijn lezers dit niet standaard in huis hebben haha. Alles even roeren en dan voeg je de gesneden groente naar keuze en eventueel een rode peper toe. Weer even roeren en dan mag de kokosmelk erdoor. Als je veel groenten hebt dan kun je nog wat extra water toevoegen. Breng het geheel aan de kook en laat het opstaan totdat de groentes zacht genoeg zijn.

Je kunt de curry serveren met rijst, maar als het echt een dikke curry is geworden, met veel groente, dan laat ik de rijst ook wel eens weg. Nog een paar pinda’s erover en een paar gebraden uitjes, en vervolgens is het tijd om te genieten! Dit is overigens de makkelijke en snelle versie. Je kunt er ook voor kiezen om de kruiden, knoflook en ui in een vijzel te doen en zo een soort currypasta te maken. Ik heb het ook wel eens in de staafmixer gedaan en dan kun je ervoor kiezen om nog koriander toe te voegen. Dat vind ik vies dus zelf doe ik dat nooit haha. Maar zoals je leest kun je hiermee eindeloos variëren!

Ben jij ook zo fan van curry’s?

Liefs Sarah

 

Share
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply