Follow:

Vogelspotten in de winter

Vogelspotten in de winter, kan dat? Ik dacht altijd dat zowat alle vogels in de winter naar het zuiden gingen. Inmiddels weet ik wel beter. Ook in de winter kun je vogels spotten. Misschien is het in de winter juist wel makkelijker!

Even lekker wandelen; ik doe het te weinig, maar wanneer ik het doe dan geniet ik er echt van. Zo ook deze keer op een ochtend in december. Ik was even op weg en toen zag ik een prachtige mannelijke Goudvink zitten. Hij zat perfect in het zicht! Dat is dus ook het voordeel van vogelspotten in de winter: de bomen zijn kaal dus je ziet de vogels veel beter zitten dan in de lente. Ik kon echt de perfecte foto maken! Als ik mijn camera niet was vergeten…. Ahhh, zul je zien, ga je eens wandelen zonder camera en dan kun je een perfect shot maken.

Ik heb even staan twijfelen en toen ben ik snel teruggelopen naar huis om mijn camera te halen. De prachtige Goudvink was natuurlijk al lang weg, maar ik kwam nog véél meer tegen. Zelfs een aantal soorten die ik nog nooit eerder had gezien (Ja jongens, ik ben nog een wannabe birdnerd hè, dit zijn niet hele spannende soorten hoor). Uiteindelijk was het dus een super leuke wandeling. Kijk maar mee naar de vogels die ik heb gespot:

Deze kwam ik, na de Goudvink, als eerste tegen. De Grote Bonte Specht! Ik kom ze regelmatig tegen, maar blijf ze bijzonder vinden, ook al is het de meest algemene specht van Nederland. Misschien komt het door het geroffel. Mijn dochtertje van 4 vindt ze ook fascinerend.

Pimpelmees

De pimpelmees! Ik word eerlijk gezegd soms een beetje moe van dit vogeltje, want ik kom hem áltijd tegen. Maar als ik deze foto’s dan weer zie.. wat een cutie hè!

Nog zo’n schatje; dit kleine pluizige bolletje. Na een kleine Google Search kwam ik erachter dat dit een Staartmees is. Een klein vogeltje van 13-15 cm waarvan 7-9 cm staart is.

Dit is een Keep, een Scandinavische trekvogel. Ik had hem nog nooit eerder gezien, dus ik was dan ook heel blij toen ik hem zag zitten. Mooi ook hè, met die kleuren?

Dit kleintje kreeg ik niet zo goed op de foto, want hij vond stilzitten niet zo leuk. Het is een Sijs; een geelgroen klein neefje van de Putter. Hij leeft vaak in een groepje en dat is ook hoe ik hem tegenkwam. Eén boom zat vol met Sijsjes!

Ik zag in mijn ooghoek iets bewegen in de boom en toen ik stopte om even goed te kijken ontdekte ik dit vogeltje. Het is een Boomkruiper en valt dankzij zijn schutkleur bijna niet op. Met zijn bijzondere, kromme snaveltje haalt hij insecten uit de spleetjes in de boombast.

Een eindje verderop zag ik dit leuke vogeltje een boomstam op een neer kruipen. Dit is een Boomklever! Prachtige kleurtjes heeft dit vogeltje ook hè? Ik vond het eerst lastig om de naam van de Boomklever en de Boomkruiper uit elkaar te houden, maar ik heb een truucje geleerd. Een Boomklever heeft kleur en een Boomkruiper is bruin.

Wat ik heb geleerd van deze wandeling: je kunt óók vogelspotten in de winter. Naast het seizoen maakt ook de locatie vrij weinig uit, want dit was allemaal vlak bij huis. En wandelen zonder camera bij de hand? Dat doe ik dus nooit meer 😉

Kende jij deze vogels al? En volg je me al op Instagram?

Liefs Sarah

P.S: Mocht er een doorgewinterde (ha, see what I did there?) vogelaar zijn die ziet dat ik iets verkeerd geïdentificeerd heb.. Laat het aub weten, want ik ben nog maar een wannabe birdnerd en leer graag bij 😉

Share
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply